marți, 5 mai 2009

Economia UE va începe să crească din 2010

Economia UE a atins pragul de jos, iar redresarea ar putea începe de anul viitor, potrivit miniştrilor de Finanţe ai statelor membre, reuniţi azi la Bruxelles.

Totodată, ei au subliniat
că este necesară revenirea la disciplina fiscală odată ce economia va începe să crească din nou, potrivit Mediafax.

CE anticipează că deficitul bugetar agregat al UE va ajunge la 6% din PIB în acest an şi va urca la 7,3% din PIB în 2010, în urma efectelor crizei economice.

Numai şase dintre cele 27 de state membre vor reuşi în acest an să menţină deficitul public sub pragul de 3% din PIB, grupul urmând să se restrângă la numai patru ţări în 2010.

Contractare de 4% în 2009
Miniştrii de Finanţe ai zonei euro s-au arătat azi de acord cu prognoza Comisiei Europene (CE), care a estimat că economia UE va reveni pe creştere anuală din trimestrul al treilea al anului viitor, după o contractare de 4% în 2009.

La reuniune participă şi ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.

"Se pare că recesiunea a atins pragul de jos, însă sperăm că va lua sfârşit anul viitor", a declarat ministrul de Finanţe al Cehiei, Miroslav Kalousek, înainte de începutul reuniunii de la Bruxelles. Cehia deţine preşedinţia rotativă a UE.
Totodată, recesiunea din acest an va fi atenuată de chetuieli guvernamentale cu o valoare totală echivalentă cu 5% din Produsul

Intern Brut (PIB) al UE. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu